Wat is osteopathie

Osteopathie is een holistische, manuele onderzoeks- en behandelwijze waarbij de beweeglijkheid van alle weefsels van het lichaam centraal staat.

Het lichaam wordt in de osteopathie ingedeeld in 3 grote systemen: het bewegingsapparaat (pariëtaal systeem), de organen (visceraal systeem) en de schedel, het heiligbeen en de vliezen (cranio-sacraal systeem). Deze 3 systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, beïnvloeden elkaar continu en worden alle 3 nagekeken op bewegingsverliezen tijdens het klinisch onderzoek.

Wanneer een structuur in het lichaam (een gewricht, bindweefsel,...) niet goed kan bewegen of een verminderde elasticiteit heeft, kan dit leiden tot functieverlies en op die manier evolueren naar klachten. De klachten kunnen lokaal voorkomen of op een andere plaats in het lichaam. Een osteopaat zoekt de oorzaak van de klacht(-en) en behandelt de bewegings- en elasticiteitsverliezen, die aan de basis liggen van de klacht(-en), aan de hand van manipulaties, mobilisaties, spiertechnieken, bindweefseltechnieken,... Zo is het lichaam weer in staat om optimaal te bewegen en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam hersteld.

Meer informatie over osteopathie vindt u op de site van de professionele osteopaten: www.osteopathie.be.

Voor wie

U kan voor verschillende klachten een osteopaat consulteren. Ook kan er preventief gewerkt worden. Een opsomming van mogelijke klachten vindt u hieronder.

Volwassenen:

Kinderen:

Baby's:

Vindt u uw klacht niet terug op deze lijst en vraagt u zich af of u baat kan hebben van een osteopathische behandeling, neem dan gerust contact met me op.